Amber van Roemburg

22 jaar - vwo

24
stemmen

Deel dit verhaal

Stemmen
niet meer
mogelijk

Je hebt
gestemd!

Amber van Roemburg (22 jaar)

? stemmen

Onderweg naar de toekomst

Ik hoor de wekker. Ja hoor het is weer maandag, de meest gehate dag van de hele week. Maandag, niemand mag die dag, laten we hem overslaan. Ik blijf kreunend liggen in mijn bed. Als ik mijn ogen weer open doe, sla ik mezelf voor me kop. Te laat, ik heb me drie kwartier verslapen. Een goed begin van de dag. Eenmaal op school, wordt het alleen maar erger. Toetsen vliegen me om de oren, ik ben doodop aan het eind van de dag. Maar waarom gaan we naar school? Wat is de functie van dit alles? Waarom zitten we jaren lang te leren? Het heeft ook allemaal geen zin. Totdat ik me bedenk dat we allemaal onderweg zijn naar de toekomst. Een toekomst waar we naar uit kunnen kijken. Een toekomst die we allemaal graag rooskleurig voor ons zien. We doen er alles aan om maar gewoon zo een mooi mogelijke toekomst kunnen creƫren. Maar wat als deze toekomst onderweg een andere weg inslaat? We kunnen niet toekomstvoorspeller spelen, maar proberen dit wel zo goed mogelijk te doen door aan de toekomst te werken. Sparen, een huis kopen, een studie volgen en inkopen doen voor de hele week. We moeten erop rekenen dat we toekomst hebben, wat zou er anders allemaal met je geld, eten en huis gebeuren? Wij vertrouwen op de toekomst, zonder te weten wat er komt. Het kan net zo goed zijn dat er over een paar jaar een derde wereld oorlog uitbreekt, maar wij ondertussen in de supermarkt staan om boodschappen te doen. We doen samengevat eigenlijk alles voor de toekomst, nog even doorzetten, nog even die afspraak plannen, je school afmaken. Maar heeft het allemaal zin als je bedenkt dat je leven op een moment voorbij kan zijn? Dat je onderweg naar school, aangereden kan worden en niks meer aan die mooie fiets hebt waar je zo lang voor hebt gespaard. Zouden we anders leven als dit de laatste dag was? Ja, zekerste weten van wel. Wij mensen sparen namelijk voor de mooie dingen in het leven, waar we kunnen genieten en de zorgen kunnen vergeten. In het leven draait het eigenlijk niet om prestaties en geld, maar om hoe je van het leven geniet.

Ontwerp door Willem Verweijen