Lotte Rolleman

23 jaar - Vmbo tl

136
stemmen

Deel dit verhaal

Stemmen
niet meer
mogelijk

Je hebt
gestemd!

Lotte Rolleman (23 jaar)

? stemmen

Onderweg naar het antwoord, vergat ik de vraag

Ik probeer het leven te ontdekken, alles om mij heen te begrijpen. Maar telkens dringt het weer tot mij door dat er niets te snappen valt. Het leven is het leven, iets wat na velen onderzoeken nog bijzonder blijft. Als je jezelf vragen blijft stellen als : ‘Waarom is het zo?’, dreigt het naar de negatieve kant toe. Ik noem het vaker last hebben van een korte, maar voor jouw gevoel eeuwen lange depressie. Want je bent pas gelukkig als je het leven neemt zoals het is. Je een bent met het leven en geniet van alles om je heen. Zulke momenten heb ik niet vaak, maar dat maakt ze zo bijzonder.
Wij mensen willen alles begrijpen. Willen al onze vragen beantwoordt krijgen. Dus zijn wij mensen dan depressief? Misschien eerder hopeloos. Want welke antwoorden denken we te krijgen op onze vragen als: ‘Is er leven na de dood?’ en ‘waarom ben ik hier?’. Natuurlijk hebben we de goden die deze vragen beantwoorden met : ‘Hemel en hel’, maar er is geen dode die leeft om dat te kunnen bewijzen.
Voor mijn gevoel ben ik de enige die deze vragen zo vaak stelt. Maar als ik mij dan realiseer dat er meer jongeren en ouderen zijn die zich tijdens hun leven niet altijd even gelukkig voelen, weet ik niet of ik gerust gesteld ben of mij juist nog meer zorgen maak. Ik gun het niemand om zich deze vragen te vaak te stellen. Dus waarom dan wel mezelf?

We zijn allemaal onderweg in het leven,
waarom willen we de antwoorden van het einde weten.
We hebben toch een leven gekregen,
waarom willen we dat leven besteden
aan de antwoorden van de dood,
terwijl we het ook ergens anders aan kunnen besteden:
liefde, geluk, vriendschap, vallen en weer opstaan.
We zouden wat meer geluksmomenten moeten hebben,
dan willen we de antwoorden niet eens meer weten.
We zouden moeten stoppen met de vragen, dan komen de antwoorden vanzelf
maar dan zijn we de vragen alweer vergeten.

Ontwerp door Willem Verweijen